Toplumda insanların en sık şikayeti oldukları konulardan biri de saç dökülmesi yani tıpta ki tabiriyle Alopecia’dır. Kişinin saçlarının kalıcı veya geçici olarak dökülmeye maruz kalması durumudur. Bu durum genellikle ergenlik çağından sonra ki yaşlarda gerek erkek, gerekse kadınlar için ciddi bir problem teşkil etmektedir. Saç dökülmesinin bir çok çeşidi ve bununla ilişkili olarak bir çok sebebi bulunmaktadır. Erkeklerin %95’inin erkeklik hormonu sebebiyle bu soruna maruz kaldığı görülürken, kadınlarda da erkek tipi dökülme görülmektedir. Fakat saç dökülmesinin farklı nedenleri de bulunmaktadır.
Kansızlık, menopoz, guatr gibi hastalıklar saç dökülmelerine yol açabilmektedir. Bu soruna çözüm bulmak için öncelikle bu vakanın neden dolayı, hangi sebeple meydana geldiği bulunmalıdır.
Saç Dökülmesi Tipleri
Genetik (Ailesel Yatkınlık) : Andro Genetik Alopecia (AGA olarakta ifade edilebilmektedir. Meydana gelmesinde ki en önemli faktör DHT (Di Hidro Testosteron) hormonudur. Erkeklerde görülen saç dökülmesinin en sık sebebi budur. Babasında saç dökülmesi sorunu olan erkek çocukları bu konuda risk altındadır ve ciddiye almalıdır.
Allopecia Areata : Toplumda saçkıran ya da pelad olarak tabir edilen sorundur. Sık olarak görülmektedir. Özellikle çocuklarda ve gençlerde meydana gelen bir sorundur. Saçlı bölgede, bölgesel dökülmelerin oluşumuna yol açar. Çoğunlukla üzüntü, stres gibi problemlerle ilişkilidir. Yalnızca saç değil sakal ve kaş gibi bölgelerde de oluşmaktadır.
İlaçlara Bağlı Dökülme: Farklı sorun ve hastalıklar için kullanılmakta olan ilaçlar da saç dökülmelerine sebebiyet verebilmektedir. Özellikle kanser hastalığı olan kişilerin gördüğü tedavi sonucunda sık olarak görülen bir durumdur. Tedavi sonunda ilaçlar terkedildiğinde genellikle saçlar tekrar çıkmaktadır. Yalnızca kanser ilaçları değil, sivilce ilaçları bile saç dökülmesine neden olabilmektedir.
Erkek Tipi Saç Dökülmesi
En yaygın saç dökülmesi tipidir. Kadınlar da %50, erkeklerde ise %95 bir oranla görülmektedir. Tedavisi bilimsel bir şekilde yapıldığı taktirde, başarılı sonuç alınmaktadır. Bu da bilimsel yöntemlerle saç dökülmesi tedavisi mümkün olmaktadır anlamını taşımaktadır.
İlk Belirti Kıl Köklerinde Zayıflama Meydana Gelmesidir
Erkek tipi saç dökülmesi birdn bire değil, bazı belirtilerle meydana gelmektedir. En bilinen ve yaygın olan şikayet saçlarda kalite kaybı oluşumudur. Saçların zayıflaması, matlaşması, incelmesi gibi problemler görülmektedir. Saçlarıyla sürekli ilgilenen ve yakından tanıyan kişiler bu değişimleri çok kolay bir şekilde farketmektedir. Belirtiler farkedilip, önlem alınmazsa saçlar maalesef dökülmeye maruz kalacaktır. Açılmaların büyük kısmını tepe ve alın kısmında ki dökülmeler oluşturur. Toplumda saç dökülmesi meydana gelmiş tabir-i caizse kel erkeklerde ense ve yanlarda saç olduğunu farkedersiniz. Bunun sebebi bu bölgelerin genetik saç dökülmelerine karşı korunaklı olmasıdır.
DHT Sorun Yaratmaktadır
Yazımızın başında da DHT’nin erkek tipi saç dökülmesinde büyük rol oynadığını ele almıştık. Testosteron adlı hormonun 5 alfa redüktaz aracılığıyla oluşturduğu DHT büyük suç teşkil etmektedir. DHT’ye duyarlı bölgelerde kayıp görülmektedir. Ense bölgesinde duyarlılık görülmediğinden bu alan sağlam kalmaktadır. Tedavisi için doğru ve uygun ilaçlar kullanılırsa %95 oranında başarı alınmaktadır. %5 bir olasılıkla problem durdurulamaz. Bu durumda yapılması gereken DHT’ye engel olmaktır. Bunun için bu amaçla geliştirilmiş en başarılı maddeler arasında Procapil kullanılabilir. Türkiye’nin saç uzmanı Hair Pharma olarak erkek tipi saç dökülmesi sorununa karşı geliştirdiğimiz Hair Forte Erkek Sprey ya da Xpecia Erkek Tablet önermekteyiz.
Kadın Tipi Saç Dökülmesi
Kellik toplumda ki bir çok erkekte görülebildiği için, diğer insanlar tarafından yadırganmamakta ve olası bir durum gibi görülmektedir. Fakat kadınlarda bu tip sorunlarla çok fazla karşılaşılmadığı için dikkat çekmektedir. Bu soruna maruz kalan kadınlar çoğunlukla kamufle edebilmek adına eşarp, şal ve bone gibi aksesuarlar kullanabilmektedir. Fakat bu sorunun ortadan kalktığı anlamına gelmemektedir. Kadınların saçları da erkeklerde olduğu gibi dökülmeye müsaittir. Yaş, yaşanılan ortam, genetiklik, gebelik, doğum ve çeşitli hastalıklardan dolayı kadınlarda saç dökülmeleri meydana gelebilmektedir.
Kansızlık (Anemi)
Saç tellerini bir ağaca veya bitkiye benzetebilirsiniz. Bitkiler nasıl ki onlara verilen su ile yaşıyorsa, insanların saç kökleri de kan sayesinde diri bir şekilde dururlar. Fakat kadınların özel günleri dolayısıyla kansızlık sorunuyla karşılaşabilme ihtimalleri büyüktür. İnsanların vücudunda bulunan mevcut kan azaldığında bazı sorunlara yol açabilmektedir. Sözkonusu bu durumlardan biri de tabi ki konumuz olan saç dökülmesidir. Kadınların bir çoğu kansızlıktan dolayı saç dökülmesine maruz kalabilmektedir.
Stres
Yaşanılan ağır stres, bir çok soruna yol açabildiği gibi saç dökülmelerinin de meydana gelmesinde büyük derecede rol oynamaktadır.
Doğum Yapmak
Anne adaylarının doğum esnasında yaşadığı stres, kan kaybı ve hormona değişimler bu soruna maruz bırakabilmektedir.
Hamilelik
Anne adaylarının üzerinde yine çok ağır bir stres meydana gelmektedir. Hamilelikten dolayı meydana gelen kansızlık ve beslenme alışkanlığının değişmesi doğrultusunda dökülmeler görülebilir.
Guatr
Bu rahatsızlığın iki tipi vardır.
1. hormonun düşük olmasından kaynaklanan kalite kaybı, parlaklığın yitirilmesi ve renk solgunluğu ile kökten dökülme görülür.
2. hormonun fazla olmasından kaynaklanan durumda ise saçlarda kırılma görülür. Saçlar inceldiğinden dolayı en küçük yaşanan travmada saç kırılmaktadır.
Östrojen Yetersizliği
Kadınlık hormonunun azalması saç dökülmesi sebeplerinden biridir. Bunun en basit örneği menopoz döneminde ki kadınların saçlarında meydana gelen dökülmelerin çoğalması verilir.
Ağır Diyet
Fazla kilosu bulunan kadınların girdikleri ağır diyetler beslenme bozukluğuna yol açabildiğinden dökülmeleri ortaya çıkarmaktadır.
Saçların Yanlış Toplanması
Saçların arkada çok sık bir şekilde toplanması, kalıcı dökülmelere maruz bırakabilmektedir.
Yanlış ve Hatalı Uygulamalar
Çok sık boyanması ve çok sık dişlere sahip tarak kullanılması da bu soruna yol açabilen bir faktördür.
Diğer Sebepler
– Çeşitli hormon bozuklukları(Kadınlık Hormonu (östrojen)eksikliği)
– Guatr Hastalıkları
– Çinko, Biotin ve diğer element ve vitamin eksiklikleri
– Ağır,ateşli Hastalıklar
– Otoimmün ve sebebi bilinmeyenler
– Kanser tedavisi için kemoterapi kullanımı
– Kanser tedavisi için radyoterapi kullanımı
– Çekiştirme tiki (traksiyonel alopeci)
– Travmalar
– Yanıklar