Tabii ki hangi ilaç olduğuna bağlı. En çok saç dökülmesi yaptığı bilinen ilaç içerikli iki madde vardır biri sara ilacı valproik asit (depakin tablet) diğeri sivilce ilacı izotretionin (aknetrent, roaccutane ve zoretanin tablet) dir. Bölgesel olarak sivilcenin tedavisinde kullanılan merhem, solüsyon krem gibi ilaçların böyle bir yan etkisi olması beklenmez. Sara ilacının saçı dökme etkisi ayrıca incelenecektir. Bu sayfa da çok akne tedavisi ilaçlarıyla ilgili bilgi içermektedir. İzotretionin adlı madde B7 (biotin, H vitamini de denmektedir) vitamininin işleyişinde en önemli enzim biotidinazdır. Bu enzimin eksikliği saç, tırnak ve deri kalitesini ciddi ölçüde etkiler.
Sivilce İlacı Saç Dökülmesi Yapar mı
İşte bu enzimin eksilmesine neden olarak saçı dökebilir. Biotidinaz eksikliği doğuştan da olabilmektedir eğer çok ciddi eksiklik varsa ve tedavi başlanmazsa ölümle sonuçlanabilmektedir. Sivilce ilaçları bu kadar eksiklik yapamaz ama saç dökülmesi ve tırnak kalite kaybına neden olabilir. Aknetrent, Roaccutane ve Zoretanin tablet adlı tabletler bu B7 vitaminin vücuttaki işlevini bozarak saç dökülmesi yapabilir. Her kullanıcıda aynı sorun yaşanmaz, kişisel özellikle ve kullanıuan ilacın dozuna göre dökülme sıklığı ve miktarı çok değişir. İzotretionin dozu aknenin şiddetine göre günlük 10 mg olabildiği gibi 40 mg a kadar çıkarılabilmektedir. Saçları korumak için akne ilacı başlandığında biotin başlanabilir, aslında bu vitamin sivilcelerin oluşturabileceği çopur denilen izlerin de daha az olmasını sağlayabilir. Bir başka yaklaşımda ise dökülmenin başlaması durumunda biotin başlamaktır. Her iki durumda da kullanılması gereken B7 vitamini dozu günlük 10 mg dır ve tek defada alınabilir. Akne tedavisi için başlanan bu tablet formu ilaçlar altı ay kullanılır, ek olarak alınacak B7 vitamini biraz daha uzun kullanılmalıdır. Sivilce için başlanan tedavi bittikten sonraki 1-2 ay boyunca alım sürdürülmelidir.
Aynı uygulama sara ilacı depokin için de geçerlidir.
Burada akla alınan biotinin sivilce ve sara tedavisi için alınan ilacın etkisini azaltıp azaltmayacağı sorusu akla gelmektedir. Kesinlikle böyle bir etkisi yoktur yani asıl hastalığın tedavisi etkilenmez. Yukarıda belirtildiği gibi ek olarak cilt kalitesini olumlu etkiler.
Bu konularda yapılmış güvenilir yerli ve yabancı çok sayıda bilimsel çalışmalar mevcuttur.