Saçlı deri üzerinde meydana gelen yağlı egzama krem, merhem, losyon ve şampuan gibi ürünlerle tedavi edilebilen bir sorundur. Sıkıntının meydana geldiği bölgeye göre kullanılacak ilaçta değişiklik göstermektedir.
Kılsız alanlarda meydana gelen yağlı egzama krem ve merhem kullanılarak, kıllı alanlarda meydana gelen yağlı egzama ise şampuan ve losyon kullanılarak tedavi edilebilmektedir.
Kıllı bölge denildiği zaman akıllara daha çok saç, sakal, bıyık ve kaş bölgesi gelmektedir. Bu bölgelerde kortizon içermekte olan losyon ya da kortizonun sebep olduğu yan etkilere neden olmayan bitkisel kortizon içeren ve mantar etkisi olan TTO içerikli ürünler kullanılabilmektedir. Saçlı deri bölgesinde şampuan da kullanılmalıdır. Seboderm şampuan gibi climbazol veya ketokonazol içeren şampuanlar kullanılabilir. Seboderm ürünü günlük olarak kullanıma uygun şekilde geliştirilen bir üründür. Fakat aynı görev için üretilen diğer şampuanlar hafada 2’den fazla kullanıldığında saçı yıpratabilir.
Kıl bulunmayan alanlarda ki yağlı egzama sorunları için merhem ve krem kullanılabileceğinden bahsetmiştik. Bu ürünlerin içerisinde de kortizon ve bitkisel kortizon içeren seçenekler bulunmaktadır. Kortizonun yan etkileri bulunduğundan dolayı bitkisel kortizon olan meyan kökü extractı içerikli merhemler kullanılabilir. Bu içerikli ürünlerin en bilineni pruzon merhemdir. Pruzon bitkisel kortizon ile birlikte kalamin, çinko oxit, TTO gibi maddeleri de içermektedir.Egzamanın sıklıkla yüzde görülmesi düşünülerek fondöten renginde geliştirilmiştir. Dolayısıyla uygulandığı zaman herhangi bir görüntü çirkinliğine neden olmamaktadır.
Sonuç olarak,
Yağlı egzama için kremler, losyonlar ve şampuanlar kullanılır, bölgeye göre seçim yapılır, kronik ve tekrarlama eğilimi yüksek hastalık olduğu için kortizonlar gibi yan etkisi olmayan bitkisel ürünler tercih edilir.